Ata yurdu Karadeniz olan Hocaefendi, Eynesil eşrafından kayınpederi Güdükoğlu Büyük Hafız Mustafa Efendi’den hafızlık beratını alır. Askerlik dönüşünde Trabzon İskender Paşa Camiinde Trabzon İskender Paşa Camiinde 1937-1940 arasında dört (4) yıl müezzinlik yapar.
1941’de 2. Dünya Harbi sebebiyle yedek asker olarak (ihtiyat askeri) Kırklareli ve İstanbul’da on ay ikinci defa vatani görevde bulunur. Bu dönemde tanıştığı ve bir kardeş gibi kaynaştığı Yozgatlı bir asker arkadaşı o yıllarda Karadeniz’e daha verimli ve bereketli olan memleketi Kadışehri Beldesi’nde imamlığa davet eder. Böylece ikinci askerlik dönüşünde Trabzon’dan ayrılan Ali Kelleci Hocaefendi’nin Anadolu hayatı başlar.
1941-1950 arasında dokuz (9) yıl Yozgat’ın Kadışehri İlçesi’nde Zile’nin çok güzel ve büyük bir Çerkes köyü olan Bahçebaşı köyünde de 1950-1957 arasında yedi (7) yıl din hizmetinde bulunur. Özellikle Merzifon’dan önceki hizmet yerlerinde çok hafız yetiştiren Hocaefendi hala oralarda da hürmetle anılmaktadır. Nitekim Kadışehir’liler Hocaefendi’nin ismini bir sokağa vererek hatırasını unutmamışlardır. Hoca Efendi Merzifon’da ikamet eden ve uzaktan yakını bir hemşehrisinin delaletiyle 1957 Eylül’ünde Hacı Hasan Camii’nde imam ve hatip olarak göreve başlar. Hocaefendi’nin bu görevi aynı camide aralıksız olarak yirmi beş (25) yıl devam eder. Toplam kırk beş (45) yıl devam eden din hizmeti görevi Hocaefendi’nin 1981 yılında Hacı Hasan Cami imam ve hatipliğinden emekliliği ile son bulur. Kuran’a hasretin doruk noktalarda olduğu 1950’li 60’lı yılların şartlarında Ali Kelleci Hocaefendi Hacı Hasan Camii’nin yanı başındaki Kuran kursunda o dönemin birçok Merzifon çocuğuna ve genç hanım kardeşlere Kuran ve İslami bilgileri öğretmenin mutluluğunu yaşamıştır.
Ayrıca akşam kurslarıyla hevesli birçok yetişkinin de Hocaefendi’den Kuran öğrendikleri herhalde kayıtlarda mevcuttur. Bu hizmetler 1957-1975 yılları arasında çok canlı ve verimli olarak devam etmiştir. Ali Kelleci Hocaefendi’yi tanıyanların hala hafızalarında olduğunu bildiğimiz bazı unutulmaz özelliklerinden birkaç örnek verebiliriz:
Hocaefendi Camiye ve Kurana aşık bir insandı. Camiye namazdan en az yarım saat önce gelerek ezan vaktine kadar Kuran okuma usulünü Merzifon’a merhum Ali Kelleci Hocaefendi getirmiştir.
Ömrü boyunca hiçbir insanla hiçbir cemaatiyle bir tartışma yaşamadan ömrünü tamamlamış bir insandı. Peygamber Efendimizin güzel ahlakını örnek alan Hocaefendi’nin ömrü boyunca çatık kaşını evlatları dahil hiçbir kimse görmemiştir. Ömrünün son dönemlerine kadar sılayı rahimi akraba ziyaretini hiç aksatmamıştır. Tanıdığı tanımadığı herkese selam vermeyi hiç ihmal etmemiştir. Hastaları, mezarları, yaşlı ve kimsesizleri her zaman ziyaret ederek, gücünün yettiği nispette hizmetlerinde bulunmuştur. Velhasıl Peygamber Efendimizin güzel ahlaklarına gayretinde olan Hocaefendi güzel siması ve ihlasıyla bütün Merzifonluların isminden çok “Hacı Hasan’ın İmamı” ünvanıyla sevgi ve hürmete mazhar olarak, evlatlarının şahitliği ile Merzifon’a muhabbetini “Rabbim bizi cennet gibi yerde yaşatıyor” hoş sözleriyle sıhhat ve afiyetle ömrünü tamamlayan Hocaefendi doksan bir (91) yaşında ebedi aleme göçer.
18 Ağustos 2003 günü Pazartesi saat dokuzda (9:00’da) vefat eden Hafız Ali Kelleci Hocaefendi ikindi namazını müteakibe her kesimden büyük bir cemaat iştirakıyla Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Merzifon Aile Mezarlığı’nda ebedi aleme uğurlanmıştır. Kendisinden beş (5) yıl önce vefat eden hanımı Hacı Zahide Kelleci’nin yanı başındadır.
Merzifon’un yetiştirdiği ve Merzifon’a hizmet etmiş bütün büyüklerimizin, bütün Allah cc dostlarının, bütün geçmişlerimizin ruhları Merzifon Hacı Hasan Camii İmamı Hacı Hafız Ali Kelleci Hocaefendi’nin ruhları şad olsun.