Hafız Hüseyin Koç

Amasya İli Merzifon İlçesi Çavundur köyünde 1940 yılında dünyaya gelen hocamız şu an 81 yaşındadır. İlkokulu Çavundur köyünde bitirdi. İlkokul mezunu olarak köyü olan Çavundur da İmam-Hatip olarak göreve başladı.

Babası onu 1940 senesinde doğmasına rağmen askerliğini kolay yapsın diye 1944 yılı üzerine yazdırmıştır, ama bu yüzden askerlikte çok sıkıntı çektiğini dile getirmektedir.
Havza İlçesi Bekdiğin köyünden Abdullah Şahin Hoca Çavundur köyünde hocalık yaparken 1956 da Koç kendi köyünün hocasından hıfzını ikmal etmiştir. Abdullah Şahin İstanbul’da Mehmet Todor isminde bir hocadan eğitimini almıştır. O da Sultan Ahmet Camii İmam-Hatiplerinden birinden okumuştur.

Hafızlığı tamamlayınca Hasan Akkuş hocanın Nuru Osmaniye’deki kursuna gitti. Enver Ceylan diye bir hoca daha kursta var olmasına rağmen devamlı derslerini Hasan Akkuş hocaya vermeye özen gösterdi. Sübhaneke duasında çok uğraştırıldığını (21 gün) gülümseyerek zikreder hoca…
Meşhur büyük Alim Hasan Akkuş’tan özel ders almıştır. Bir gün saçları ıslak olarak Hüseyin Koç talebesini gördüğünde cebinden tarağını çıkarmış talebesinin saçını on beş dakika uzun uzun taramıştır. Akkuş hoca her zaman güzel giyer, giyim ve kuşamına dikkat edermiş. Beş öğrenciyi birden dinlermiş.

Okuldan ayrıldıktan sonra İstanbul’a bir iş vesilesi ile gittiğinde Rumeli lokantasında yemek yerken lokantanın kapısına Hasan Akkuş hoca gelir ve lokanta sahibine “Şu karşıdaki yemek yiyen adamı görüyor musunuz? Tam bir senedir kayıp idi buraya geri gelmiş” diyor. Bir sene sonra bile talebesini hoca efendi unutmamıştır. Hüseyin Koç Hoca kalkıp hocasının elini öper.
1959 da köyü Çavundur’a geri döner ve evlenir. Kendi köyüne hocasının ardından köy hakı ile İmam-Hatip olur. İmam-Hatipliğe beş yıl devam eder. Köydeki herkese Kur’an öğretmiş lakin ne çocuklarını ve nede köydeki öğrencilerini hafız yapmadığı için üzgündür.

Çorum İmam Hatibe kayıt yapar ve dört yılda okulu bitirir. Merzifon Müftüsü Hamit Piroğlu’ndan Arapça eğitimi alır.
Süleyman Demirel İmam-Hatip Lisesi mezunu olmayanların hocalık görevine son verir. Tekrar köye döner iki yıl daha hakla hocalığa devam eder.
Lise diplomasını alınca ertesi gün Dönertaş camiine İmam-Hatipliğe başlar. Ertesi gün Ramazan’ın biri 30 Eylül 1971 de göreve başlar. Paşa camii görevlilerine Vakıflar aylık ödüyordu ama çok az aylık veriliyordu. İlk etapta Kara Mustafa Paşa Camiine İmam-Hatip olur. 1971 de başladığı göreve 1995 te Paşa camiinde noktalar.
Öğrencilerin kendisine saygı duyduğu ve hem de çekindiği Hüseyin Koç, Merzifon da bir marka olmuş Merzifon da bir çok camiide görev yapan hocaların hocasıdır, hatta şu an İlçe Müftüsü Abdulhamid Pehlivan’ın da hafızlık hocalığını yapmış büyük bir hocadır.

Müftülüğün şimdiki binasında camii göreviyle birlikte hafızları dinlemeye başlar. Öğrencilerin bütün sayfalarını istisnasız dinler. O zaman ki Müftü Hamit Piroğlu camii görevini isterse bırakabileceğini söylemesine rağmen kabul etmez her iki görevi de üstlenir. Sabah namazından sonra ders dinlemeye gelir, her namaz sonrası mutlaka kursa uğrardı.
Saat Kulesinin olduğu Medresenin tefrişini Merzifon halkı sahiplenir. Ama Hasan Akkuş gibi bir hoca olsaydı Medreseye kalorifer yaptırırdı. Öğrenciler yatakhanelerde üşüyor, elleri ve ayakları çatlıyordu.
Bir gün Medreseye gider hafızlık kursu olmaktan çıktığını görünce çok üzülür ve orda düşer, düzelmeyen bir takım hastalıklar bu sebeple hocamızda meydana gelir. İlk etapta sıcaklığından fark etmez ama hala bacağını düzeltemez.

Talebe yetiştirmesinde birincisi samimiyet, ikincisi talebeleri mutlaka sayfasının sonuna kadar ciddiyetle dinlemelidir.
Paşa camiinde senelerce dört hoca huzur içinde görev yapar. Kimseler onların birbirine karşı saygısızlık zuhur etmemiştir.
Celal Kanca’nın annesi vefat edince kursa gelmemeye başlamış hoca efendi onun mahallesine gidip kursa çok kereler getirmiştir.
Hocamızın yüzlerce öğrencileri arasından tespit edebildiklerimiz :

1. Mehmet Fatih Şahin

25. İshak TOZLU

49. İbrahim BAŞAR

2. Zihni Pamuk

26.Yunus AY

50. İsa KAHRİMAN

3. Mustafa Demir

27. İsmail KÖSE

51. Hami YILMAZ

4. Ahmet Koyuncu

28. Mustafa PEHLİVAN

52.Mustafa SAKA

5. Mehmet Varol

29. Mehmet GÜL

53.Mehmet BAŞAR

6. Celal Kanca

30. Ziya ÇAKMAK

54. Musa KAYA

7. Veysel Morgül

31. Osman SAMUR

55. Ali BARDAK

8. Hayri Öksüz

32. Abdullah YILMAZ

56. İbrahim DURSUN

9. Fahri Kuru

33. Bilal EKER

57. Mustafa EMİROĞLU

10. Abdulhamid Pehlivan

34. İshak SUBAŞ

58. Erdal SAĞLAM

11. Muhsin Ovalı

35. Nazım ACAR

59. Aydın ŞAHİN

12. Ethem Alkan

36. Yusuf AKTAŞ

60. Osman ŞEN

13. Mehmet TANRIKULU

37. Kasım AY

61. Ahmet GÖKÇE

14. Raif ÇİNTAŞ

38. Ahmet AK

62.Faruk BİLGİCİ

15.Hüseyin SARIDAĞ

39. Aşir ÇINAR

63. Musa ÇETİN

16. Naci YALÇINKAYA

40. İhsan ÇOBAN

64. İzzet KELEŞ

17. Adem DURU

41. Ahmet KURT

65. Sefer YILMAZ

18. İrfan DÖNMEZ

42. Yasin YİĞİT

66. Hasan YAVUZ

19. Muharrem AYDIN

43. Yüksel KOZAK

67. Sefer BAŞ

20. Selahattin ÇANKAYA

44. Enver YILDIRIM

68. Mesut GÜNEŞ

21. Ahmet TAŞAN

45. Selahattin TURAL

69. Kurtça YAMAN

22. Bekir KÜSKÜN

46. Mehmet ÇELEBİ

70. Abdullah ÇAPKIN

23. Ahmet YOZGAT

47. Hamza KAYA

71. Galip YAVUZ

24. Nami DİNGİL

48. Adem SAĞLAM

72. İsmail ÇİL

Fotoğraflar