Sri Lanka'da İslam'ın sembolü
Sri Lanka'nın başkenti Colombo limanı yakınında Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesindeki Kırmızı Mescit Camisi, mimarisi ve renginden dolayı halk arasında "Kırmızı Mescit" olarak adlandırılır. Hindistan'ın güneyinden Sri Lanka'ya gelen seyyah Müslüman tüccarlar tarafından 1908 yılında inşa edildi.
Merkezi Peta'da bulunan Hindistan'ın yerel Müslüman topluluğu 1908'de inşaata başladı. Bir yıl sonra 1909'da Müslümanların Cuma namazı ve günlük ibadet yeri ihtiyacını karşılayacak şekilde inşaat çalışmaları tamamlandı. Caminin tasarımcısı ve kurucusu Saibu Labbe idi.
Bu caminin mimarisi Hint-İslam, Gotik ve neoklasik tarzların bir kombinasyonudur. Diğer herhangi bir cami gibi, Kuala Lumpur Ulu Camii'ne (1910'da inşa edilmiş) benziyor. Colombo'da başka binalar yapılmadan önce cami şehrin sembolü olarak biliniyordu.
Bu cami başlangıçta 1.500 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahipti. 1975 yılında, Kızıl Camii mütevelli heyeti, Hacı Ömer adlı yerel bir şirketin yardımıyla yakınlarda bir dizi mülk satın aldı ve bölgelerini genişletti. Caminin binası 6 kata çevrildi ve genişletilmesi sonucunda kapasitesi 10.000 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye ulaştı.
Bugün Sri Lanka Kızıl Camii veya saat kulesi ile Al-Far Camii, Kolombo'nun hareketli sokaklarının hemen her tarafından görülen uzun kırmızı beyaz minareleriyle dünyanın en özgün mimari harikalarından biri ve çok heyecan vericidir.
Şehrin turistik mekanlarından biri olmasının yanı sıra, Sri Lanka Müslümanları için de bir ibadet yeridir.