12 - Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii-Brunei

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii. Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da 28. Brunei Sultanı tarafından 1958 yılından inşa ettirilen cami.

Cami, Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline gelmiştir. Asya Pasifik bölgesindeki göze çarpan modern İslam mimarisinin örneklerinden biridir. Camide Hint Babür mimarisinin etkileri görülmektedir. Sultanlığın başlıca turist çeken yapısıdır. Brunei nehri üzerinde oluşturulmuş olan yapay lagün kenarına inşa edilen caminin mimarı İtalyan Rudolfo Nolli'dir.

Caminin yapımında dünyanın en zarif malzemelerinin çoğu kullanıldı. Mermerleri İtalya'dan, granitleri Şangay'dan, ile 4 ve 2 ağırlığındaki iki avizesi İngiltere'den, el yapımı halıları Belçika ve Suudi Arabistan'dan getirildi. Caminin 244 basamakla çıkılan minaresi 52 metre yüksekliğinde ve kubbesi altın kaplamadır. Ziyaretçiler bir asansörle minareye çıkıp şehri seyredebilir. Caminin yanındaki lagünün ortasında 16. yüzyıla ait bir saltanat kayığının kopyası bulunmaktadır. Mermer bir köprüyle ulaşılan saltanat kayığı, Kur'an'ın indirilişinin 1400. yıl dönümü münasebetiyle 1967 de inşa edildi ve Kur'an okuma yarışmalarında kullanıldı. Cami ibadet için her zaman açıktır. Kıyafeti uygun olan gayrımüslim ziyaretçiler, perşembe öğleden sonra ve cuma günleri hariç olmak üzere, namaz vakitleri dışında camiyi ziyaret edebilir.

Sultan Ömer Ali Seyfettin Camii, Güneydoğu Asya’daki Borneo adasında kurulmuş ve resmi adı Brunei Barış Devleti olan Brunei’de bulunmaktadır. 1984 yılında Malezya’dan ayrılan ve tam olarak bağımsızlığına kavuşan Brunei’de, Sultan Ömer Ali Seyfettin Camii, deniz kenarında oluşturulan yapay bir lagün üzerine inşa edilmiştir. Denizden bakılınca oldukça ihtişamlı görünen ve önünde daima büyük ve görkemli bir kayığın hazır bekletildiği Ömer Ali Seyfettin Camii, Brunei’yi gezmek için gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Brunei’nin başkenti olan Bandar Seri Wagan’da bulunan Sultan Ömer Ali Seyfettin Camii’nin yapımını ise 28. Brunei Sultanı emretmiştir. İtalyan mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Sultan Ömer Ali Seyfettin Camii’nin altın sarısı renkteki kubbeleri, ilk bakışta bütün dikkatleri üzerine çelmektedir.Bunun yanı sıra, camiinin gece aydınlatması da oldukça güzel yapılmıştır ve denizden gelen ziyaretçilerin beğenilerini bir kat daha artırmıştır. Camii’nin görkemli kubbelerinin yanı sıra, köşelerinde bulunan minareleri de gayet zarif olacak şekilde tasarlanmıştır. Ömer Ali Seyfettin Camii’nin göze çarpan mimari özelliklerinden biride, metrelerce uzunluktaki sütunları ve geniş avlularıdır ve bu yapı, ziyarete gelen bütün turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Bunun yanı sıra, Ömer Ali Seyfettin Camisinin iç kısımlarının da en az dışı kadar görkemli bir mimariye sahip olduğunu belirtmekte yarar var.

Ayrıca caminin birbirinden güzel süs bitkileri ve ağaçlarla oluşturulmuş olan harika bahçesinin de bu görsel şölene eşlik ettiğini de belirtelim. Caminin giriş kısmında yer alan ve ziyaretçilerin oturması için hazırlanmış olan yapıların mimari açıdan Çin’de görmeye alıştığımız kubbeli yapılara çok benzediğini de söylemek gerek. Ömer Ali Seyfettin Camii, Brunei ’ye gidildiğinde en çok görülmesi gereken kutsal mekanlardan biridir.

Fotoğraflar