Faysal Camii (Şah Faysal Mescidi), İslamabad, Pakistan. Dünyanın en büyük ve en gözde camilerinden biridir. 5.000 m2 üzerine yapılmış 74.000 kişi kapasiteli bir camidir.
Gotik tarzda inşa edilmiş olan Ubudiah Camii, altın rengindeki kubbeleriyle hem yakından hem de uzaktan büyüleyici bir manzaraya sahiptir.
1966 yılında Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdül Aziz'in, İslamabad'ı ziyaretinde, önerisi ile gündeme gelen proje için, 1969 yılında Proje Yarışması düzenlendi. 43 ülkeden gelen 17 proje arasından, Vedat Dalokay'ın 1957 yılında Kocatepe Camii Proje Yarışması'nda da seçilen fakat yapılamayan projesi [2], Pakistan Hukümeti'nin Proje yarışmasını kazandı. 1976 yılında Pakistan hükumeti, Suudi Arabistan Devleti'nden alınan 130 milyon Suudi riyali (takriben bugünün 120 milyon $) ile inşasına başlandı ve 1986 yılında tamamlandı.
Türk mimar Dalokay'ın ilk olarak Ankara için tasarladığı bu proje, fazla modern bulunduğu için vazgeçilmiş ve bu görkemli yapı, Pakistan için kabul edilmiştir.Türk camilerindeki merkezi plan anlayışıyla tasarlanan caminin minarelerinde de Edirne Selimiye Camii örnek alınmıştır.
Vedat Dalokay projesinin yarışmayı birincilikle bitirmesinin ardından şu açıklamayı yaptı;
“Mabet, şehir silüetinde geceleyin de varlığını ortaya koyabilmelidir. Kubbe yarıklarını ve minarelerin konstrüktif elemanlarını aydınlatan ışık hazneleri, ambet formunun gerçek kişiliğini bozmadan onu içten aydınlatmakta ve mabet, geceleyin de gündüz canlılığında yaşamaktadır.”
“Cami, tabiatla kaynaşmıştır; topraktan yükselen, on abağlı bir düşünceyle ele alınmıştır. Her gün gerçekleşecek cenaze namazları ve merasimleri, mabet aktivitesini aksatmayacak yepyeni bir anlayışla ele alınmıştır. Hazırlanan ayrı bir platform, en büyük cenaze namazı ve merasimlere imkan vermektedir. Bu, planın en büyük ve yeni özelliğidir. Cemaatler arasında güçlü bir bağ kurulmuştur ve tüm noktalardan, tüm cemaatlerin her türlü dini aktiviteye rahatça ve aynı anda katılabilme imkanları araştırılmıştır.”