1 - Kul Şerif Camii

Kul Şerif Camii (Tatarca : Колшәриф мәчете), Kazan Kremlini'nde bulunan, inşaatın yapıldığı tarihte Rusya'nın ve İstanbul dışında Avrupa'nın en büyük camilerinden biri olarak bilinen cami.

Aslen cami, 16. yüzyılda Kazan Kremlini'nde inşa edilmişti. Cami adını Ruslara karşı direniş önderi olan Kul Şerif'ten almış ve beş yüz yıl önce Kazan Hanlığı’nın yıkılan baş camisinin anısına inşa edilmiştir. Erken rönesans ve Osmanlı mimarisinin unsurları da kullanılmış olsa da tasarımı İdil Bulgarları için gelenekseldir. 1552'de Kazan'ın işgal edilmesi sırasında Korkunç İvan tarafından yıkıldı.

1996 yılından bu yana, görünüşü oldukça modern olmasına rağmen, cami Kazan Kremlini'nde yeniden inşa edilmiştir. 24 Temmuz 2005'te açılışı yapıldı. Cami 6.000 kişilik kapasiteye sahiptir. Birçok ülke, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Kul Şerif Camii'nin inşası için kurulan fona katkıda bulunmuştur. Günümüzde cami ağırlıklı olarak bir İslam müzesi olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda büyük Müslüman bayramları sırasında binlerce insan orada ibadet için toplanır.

Kul Şerif Camisi, Tataristan`da İslam dininin ve devletin yeniden doğuşunu sembolize eder. Bölge rölyefindeki yükseklik farklarından dolayı, üst ve alt olmak üzere iki platform üzerinde bulunmaktadır.

Üst platform dini törenler, alt platform ise müze ziyaretleri için planlanmıştır. Bayram namazların kılınacağı caminin avlusu 6.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. ‘Bismillah’ sembolü, caminin mimari kompozisyonunun içeriği ve özünü oluşturmaktadır. Bu tarihsel anıtın sanatsal suretinin bir diğer sembolü, yeniden doğuş ve gelişimi ifade eden "lale" olmuştur.

Doğu halklarında çok yaygın olan lale sembolüne, Tatar milli desenlerinde de sıkça rastlanmaktadır. Lale aynı zamanda Rusya, BDT ve Doğu Avrupa Müslümanlarının Diyanet İşleri İdaresi’nin sembolüdür. Caminin ana bölümünün kenarlarında 55’er metre yükseklikte 4 ana minare bulunmaktadır; ayrıca cami 2 küçük ve 2 dekoratif minareye de sahiptir.

Anıtın bütün iç dekorasyonu ODAK tarafından yerine getirilmiştir.

Fotoğraflar