Yöresel Kıyafetler

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Merzifon’da geleneksel kıyafetler de çok renkli bir dünyanın kapılarını aç­maktadır. Geleneksel kıyafetlerdeki renk ve süslemeler çok zengin bir kültürel yapının işaretleri olarak karşımıza çıkar.

Merzifon geleneksel kıyafetlerini gündelik yaşam ve özel günlerde giyilen kıyafetler olarak iki bölüme ayırmak müm­kündür. Ayrıca şehir ve kırsal kesimde giyilen kıyafetlerde bir kısım farklılıklar göze çarpabilir.

Gündelik kıyafetler düğün, bayram ve gelin kıyafetleri olarak giyilenlere nazaran çok daha sade ve süslerden arın­dırılmıştır. Modernleşme ve kentleşme ile birlikte maalesef geleneksel kıyafetler gündelik yaşamdan silinmiş, ancak bazı ailelerin hatıra olarak sandıklarda sakladığı veya folklorik bi­rer öge olarak kullanılan objeler durumuna düşmüştür. Kırsal kesimde dahi geleneksel kıyafetlerin izine rastlamak ne yazık ki mümkün değildir.

Kadın kıyafetleri kısmen de olsa ulaşılabilir olmasına karşın erkek kıyafetleri neredeyse tamamen yok olma duru­mu ile karşı karşıyadır. Kadın kıyafetlerinde başta tepelik diye adlandırılan fes veya boncuklu fes olarak bilinen bir başlık bulunur, Başa tam oturan fes başın şeklini alır. Tepesinden alın hizasına kadar inen ipliklere renkli boncuklar dizilir. Renkli boncuk dizili ipler yan yana geldiklerinde gösterişli bir görün­tü oluşturur.

Üstünde hiçbir motif olmayan örtüye yemeni, üstün­de küçük motifler olana da yazma denir. Çember bağla­ma çok yaygın olan bir baş bağlama çeşididir.

El tezgâhlarında yünden ya da ipten dokunmuş ku­maşlarla içlik-göynek yapılır. İç göyneğin boyu diz üstüne kadardır. Üç parçadan oluşan, uzun kollu ve ayak bilekle­rine kadar uzanan giyecek ise Üçetek olarak adlandırılır. Pamuk ya da ipekten dokunan şalvar ise göynek ile ta­kım olarak tasarlanır. Bele genellikle kırmızı kuşak takılır. Cepken ise üç eteğin üstüne giyilen bir giyecektir. Cepken ile uyum içinde bulunan bir de yelek bulunur ki, genellikle ipek, keten ya da kadifeden yapılır. Ayağa yünden yapılan çorap giyilir. Çorabın üzerine ise manda veya öküz deri­sinden yapılmış çarıklar giyilir. Kadın çarığı erkek çarığına nazaran daha hafif ve topukludur. Ailenin maddi duru­muna göre takılar da takılınca kadın ve kızların kıyafeti ta­mamlanmış olur.

Erkek giysileri elbette ki kadın kıyafetlerine göre çok sadedir. Başta fes bulunur. Beyaz keten ya da ipekten ya­pılan içlik önden açık ve uzun kolludur. Hâkim yaka ve sık düğmelidir. Koyu renkli yeleğin içi astarlıdır. Sağ ve solun­da cepler bulunur. Yelek ile aynı kumaştan yapılan şalva­rın kalça kısmı çok boldur. Kalça ile bacak arasındaki kıs­ma "U" biçiminde kesilmiş kumaşlarla pili yapılır. Şalvarın beli uçkur ile tutturulur. Bacak kısmı üst kısma göre dar olduğu için şalvar pantolon görünümüne sahiptir. Bele sarılan kuşaklar dikdörtgen ve kare olmak üzere iki tiptir. Ayağa sade bir çorap ve çarık giyilir.

Bir saray kıyafeti olan Bindallı genellikle kadife veya atlas kumaştan yapılır. Baharda çiçek açmış bir ağacın dallarını andıran kıyafet, adını da üstündeki bu motifler­den almıştır. Bindallının yukarısı dar, alt kısmı çok geniştir. Maddi açıdan bir hayli pahalı olan bindallıya sahip olmak imtiyazlı olmak anlamına gelirdi.

*Akbulut Cuma, Manilerle Merzifon Halk Kültürü, Merzifon, 2011

*Güneş Silvan, Amasya Folkloru, Ank. 2002

*Yancı Assiye, Amasya Folkloru, Amasya, 2006

KAYNAK: Merzifon Belediyesi Kültür Hizmetleri - "Yolların ve Kütürlerin Keşiştiği Şehir" - MERZİFON

Fotoğraflar