Çelebi Sultan Medresesi Camii

GRUBU

B
İBADETE AÇILIŞ TARİHİ
1427
ADRESİ
Camicedit Mahallesi Cumhuriyet Cadde No: 125 Merzifon / Amasya

Merzifon Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan tarihi Çelebi Mehmet Camii Anadolu’da bulunan ahşap camilerin en güzel örneklerinden birisidir. Osmanlı Kuruluş Dönemi eserlerindendir. Birçok tamirat ve tadilat görerek günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Medrese önü Camii ve yaptıran kişiden dolayı II.Murat Camii olarak da bilinir.

Çelebi Mehmet Camii’nin yapım tarihi olarak üzerindeki kitabede hicri 830 yani miladi 1427 senesi gösterilmektedir. Fakat Selçuklu döneminden burada eski bir cami bulunduğu rivayetler arasındadır. Yine rivayetlere göre Çelebi Mehmet’in annesi Devlet Hatun tarafından 1411 yılında bu caminin ilk şeklinin inşa ettirildiği iddiası da yer alır. Fakat eldeki kesin bilgiler Çelebi Mehmet Camii’nin Sultan II.Murat tarafından babası adına Çelebi Mehmet Medresesi’nin bitişiğine yaptırıldığıdır.

Şadırvanı günümüzde yenilenmiş olan caminin üç kapısı bulunmaktadır. Son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. İki sıra halinde yer alan ahşap direkler üzerine ahşap tavan oturtulmuştur. Kubbesi bulunmayan caminin çatısı kiremit ile örtülüdür. Bol miktarda ve büyük pencereleri bulunan caminin içerisi bol ışık aldığı için aydınlıktır. Daha önceleri ahşap direkler boyanmışken son düzenlemede bu boyaların temizlenmiş olması caminin iç güzelliğini daha doğal hale getirmiş.

Çelebi Mehmet Camii’nin Merzifon’da 600 yıla yakın tarihi ile görülmesi gerekli tarihi eserler arasında yer aldığını özellikle belirtmek istiyoruz. Ecdadımızın yaptırdığı bu camiyi görmek, bir vakit namazı bu camide kılmak, onlara bir Fatiha okumak, onları hayırla anmak, güzelim tarihî camiyi ve manevi atmosferini koklamanız duasıyla…

Sultaniye Medresesinin yanında bulunduğu için bu adla anılan cami Sultan II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Uzunca bir dikdörtgen plan teşkil eden caminin üzerini ahşap tavanlı kiremitli bir çatı örtmektedir. Caminin biri kuzeyde, diğerleri doğu ve batıda olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır ki bunlardan doğu kenardaki kapının kanatları ahşap oymacılığı bakımından oldukça güzeldir. Bu kapının 1904 yangınında yok olan Ulu Camiye ait olduğu ve yangından kurtarılarak buraya takıldığı söylenmektedir. Caminin bütün tavanı, Merzifon’daki diğer ahşap tavanlı camilerde olduğu gibi aşı boyaları ile nakışlı iken yapılan tamirlerde tavan değiştirildiğinden sadece eski kirişler üzerinde pek az nakış kalmıştır. Mihrabın bütün etrafını biri dar, diğeri geniş iki kitabe bordürü çevirmektedir ki, bunlar Ayet-el- Kürsî’dir.

Fotoğraflar