44 - Baiturrahman Büyük Cami Banda Aceh, Endonezya

Endonezya’nın Açe eyaletinde yıllara meydan okuyan “Beytürrahman Camisi”, Endonezyalı Müslümanlar tarafından eyaletin “kalesi” olarak kabul ediliyor.

Açe Sultanı İskender tarafından 1612 yılında ahşaptan inşa edilen Beytürrahman Camisi, ilginç hikayesiyle dikkati çekiyor.

Caminin 1873'te Açe'yi işgal etmek için saldırı düzenleyen Hollandalı askerler tarafından yakılmasına rağmen Açeli Müslümanların direnişi, bölgede İslamiyet'in üstünlüğünün hissedilmesinde dönüm noktası olarak gösteriliyor.

Beytürrahman Camisi, Açe'de 2004'te meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide çevresindeki tüm evlerin yıkılmasına, ağaçların kökenden sökülmesine karşın ayakta kaldı. Camide, 250 bin kişinin ölümüne neden olan deprem ve tsunaminin ardından küçük çatlaklar dışında bir hasar oluşmadı.

Caminin geçmişteki saldırılar ve tsunamiye rağmen halen ayakta olması, Açe halkı tarafından mucize olarak algılanıyor.

Sultan İskender döneminde inşa edilen camide, mezarları Açe’de bulunan Türk, İran ve Arap din adamlarının İslami eğitim verdikleri biliniyor.

Önce bir minareli olarak yapılan ve daha sonraki eklemelerle halihazırda 7 kubbe, 8 minare ve 32 sütundan oluşan cami, bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. 30 bin kişi kapasiteli cami, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesine de eklendi.