İsfahan’da yer alan Şeyh Lütfullah Camii, Şah Abbas tarafından, on yedinci yüzyılda yaptırılmıştır. İmam Meydanı’nda yer alan camii karşısında İsfahan’daki en büyük saraylardan biri olan Ali Gapu Sarayı yer alır. Şeyh Lütfullah Camii hem kendi gösterişiyle hem de etrafında yer alan birbirinden kıymetli eserle İran turu kapsamında mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Şeyh Lütfullah Cami ülkedeki en özel camilerden biridir. Safevilerin baş yapıtlarından biri olarak görülen bu cami önemli mimari özellikler barındırır. Kendine özgü önemli özelliklerinden biri caminin avlusuz ve minaresiz olmasıdır. Yapıldığı zamanlarda daha çok bilim alanında ders verilen bir yer olarak kullanılmıştır. Günümüzdeki camilere göre daha ufak yapıdadır.Şeyh Lütfullah Camii, bir çok kısmı arabeski somutlaştıran arabesk bezemeli çinileri, kubbesi ve Safevi süslemesinin zenginliği ile dikkat çekiyor. Şah Abbas’ın nakkaşı olan Rıza Abbasi’nin süslemelerinde, çiçekler, kuşlar ve hayvan figürleri göze çarpıyor.
Sarayla arasında bulunan alt geçitten çadorlarını giymeye gerek kalmadan Şah’ın kızları eğitim almaya geçermiş. İsfahan’da, 11-19 yüzyıllardan kalan çok sayıdaki etkileyici İslam mimarisi örnekleri görülebilir. Cami firuze taşlarıyla bezenmiş şekildedir ve çevresine mükemmel bir uyum katmaktadır.
Şeyh Lütfullah Camii, her bir köşesinde İran süsleme özelliklerini taşır. Mimar Muhammed Rıza İsfahani ismini bu cami sayesinde duyurmayı başarmıştır. Özellikle cami kubbesinde kullandığı tavus kuşu figürüyle camiye harika bir güzellik katmıştır. Camide firuze taşı kullanılmış olması bu camiyi diğer örneklerinden ayırmaktadır.
Cami süslemelerinde hat sanatından da faydalanılmıştır. Bunun yanı sıra geometrik şekiller ve çiçek süslemeleri oldukça dikkat çekicidir. Bölgeye gelen turistler Şeyh Lütfullah Camii ’ne ayrı bir ilgi gösterirler. Bu yapı aynı zamanda sinema çekimleri için de sıklıkla tercih edilen bir yapıdır.