Bozacı Camii

GRUBU

C

İBADETE AÇILIŞ TARİHİ

1726

ADRESİ

Gazimahbup Mahallesi Arabacılar Sokak No: 10 Merzifon / Amasya

Gazi Mahbub Mahallesi, doğu yanında ise Horoz Sokak uzanmaktadır.

Gazi Mahbup Mahallesinde, Tuz Pazarı Hamamı’nın güneydoğusunda, kuzeyinde Arabacılar mevcuttur. Eski ekin pazarının girişinde bulunan eserin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat Bozacı Camii adıyla tanınan mescidi, bölgedeki diğer eserleri de göz önüne alarak tarihlendirmek gerekirse muhtemelen XVI. veya XVII. yüzyıllarda yapılmış olabileceği kabul edilebilir. Bozacı Camii, kesme taştan yapılmış beden duvarları, sekizgen kasnaklı ve kiremitle örtülü kubbesi, üç kemerli ve kubbeli son cemaat yeri ile XVII. yüzyılın tipik eserleri arasında yer alır. Kuzey cephesinde dört sütunun taşıdığı üç kemerli son cemaat yerinde gerek sütun başlıklarının sadeliği ve gerekse mimaride görülen mütevazilik esere değişik bir görünüş kazandırmaktadır. Kitabesi hakkında farklı görüşler bulunmakla birlikte, kuzey cephesinin karşısında yer alan çeşme kitabesini de dikkate alarak 15. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiğini düşünülmektedir.

Eser asıl halini büyük ölçüde korumakla beraber 1960’lı yıllarda bir süre farklı hizmetler için kullanıldıktan sonra onarılarak tekrar ibadete açılmıştır.

Cami, kare plânlı kübik gövdeye sahip harim ve kuzey yanındaki son cemaat yeri ile birlikte kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen plânla yerleşmiştir. Minaresi bir kaide üzerinde yükselir. Kapısı son cemaat yerine açılmıştır. Eş büyüklükte üç adet kubbeyle örtü sistemi sağlanmıştır. “L” biçiminde plâna sahip bir avlu meydana getirilmiştir. Avlunun güneybatı köşesinde küçük bir müştemilat, son cemaat yerinin batı yanına bitiştirilerek yerleştirilen abdest muslukları ve hela mekânlarından ibaret muhdes kısımlar vardır.

Son onarımı sırasında iç ve dış yüzeylerin tamamiyle sıvanmasından dolayı halen görülememekle birlikte, moloz taşlar ve tuğla kullanıldığı yayınlardaki bilgi ve fotoğraflardan anlaşılabilmektedir. Alaturka kiremit kaplı kubbeler ve geçiş elemanları ile kemerlerin malzemesi ise tuğla kullanıldığını söylenebilir.

Son cemaat yeri cepheler dört kademeli bir görünüme sahiptir. Güney cepheye bir, doğu cepheye beş, batı cepheye ise üç adet pencere açılmıştır. Pencere şebekelerinin alt bölümü, yatay ve düşey konumlu kalın çubuklarla boyuna dikdörtgen biçimi gözlere ayrılmış ve her birine “S” kıvrımlı, simetrik bir çift lama demiri bağlanarak süslenmiştir.

Şerefe korkuluğu lama demirlerinden yapılmıştır. Kurşun levhalarla kaplı sivri külahla örtülerek, tepesine alem yerleştirilmiştir.

Son cemaat yeri revakına ait açıklıkların tamamında halen PVC iskeletli bir camekân bulunmaktadır.

Kapı kanatları ahşaptır ve simetrik düzenli bir çift halinde, her biri iki bölüme ayrılmıştır. Duvarların alt kısmı 80 cm. yüksekliğe ulaşan lambri ile kaplıdır.

Kadınlar mahfili, doğu, batı ve kuzey duvarlara bitiştirilerek, uçları doğu ve batı duvarlara saplanan kare kesitli bir ana kirişe oturtulmak suretiyle ahşap malzemeden yapılmıştır.

Mihrap, güney duvar aksına yerleştirilmiş beş cepheli girinti yapan bir niş biçimindedir. Minber, geç döneme ait, sade görünümle harimin güneybatı köşesinde yer alan, şimdiki haliyle pembe yağlı boyalı ahşap bir eserdir.

Fotoğraflar