GRUBU
D
İBADETE AÇILIŞ TARİHİ
08/04/1680
ADRESİ
Karamustafapaşa Köyü Köy Sokağı No: 1 Merzifon / Amasya
Marınca köyünde Doğan Kara Mustafa Paşa’nın babası, Oruç Bey, annesi Abide Hatun’dur. Babası Oruç Bey vefat ettikten sonra, babasının yakın arkadaşı olan Köprülü Mehmet Paşa’nın himayesine verilir. Burada sadrazamlığa kadar yükselen Kara Mustafa Paşa, annesi Abide Hatun adına marınca köyüne cami yaptırmak ister ve camiye başlar.
Çatıyı tamamlamadan Viyana Seferine çıkar ve geri dönemez. Yarım kalan, çatı bölümü tamamlanmayan camii annesi Abidehatun tamamen işlemeli olarak yapar. Caminin yapılış tarihi 1680, ibadete açılışı ise 08/04/1680’dir. Bazı nedenlerden dolayı 2006 yılında restore edilen cami işlemeleri de yenilenmiştir. Gelen ziyaretçilerin görmesi açısından eski işlemeler bazı yerlerde örneklik teşkil etmek için bırakılmıştır. Yıllık yurtiçinden ve yurtdışından sayısız insan tarafından ziyaret edilmektedir.
Vakfiye ve kitabesinden anlaşıldığına göre, 1091/1680 tarihinde Kara Mustafa Paşa tarafından, annesi Abide Hatun adına yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı ve toprak damla örtülü olan camiin üst örtüsü ahşap kirişleme sistemi ile yapılmış olup tavandaki kiriş ve kirişlerin arası tabii bitki ve çiçek motifleri ile süslüdür. Tatbik edilen bu nakışlar bakımından örnekleri çok az bulunan eserler arasında yer almaktadır. Camii taban zeminine su birikmesi sonucunda zarar görmüştür.
2006 yılında Vakıflar tarafından, önceki özelliğini kaybetmeden restore edilmiştir. Tavandaki kiriş ve kirişler üzerinde bulunan bitki ve çiçek motifleride aslına uygun bir şekilde yenilenmiştir. Bitki ve çiçek motifleri belirli yerlerde orjinali bırakılmıştır. Bunun nedeni ise, yeni ve orjinal motiflerin gelen ziyaretçiler tarafından mukayese edilmesi içindir. Camii'nin toplam arsa alanı 1400 m², iç alanı 402 m²dir. Camii 600 cemaat kapasitesine sahiptir. Müştemilatı şadırvan, lojman, wc (bay,bayan), morg; yapı şekli taş, çatılı ve kiremittir.