1. Büyük peygamberlerdendir.
2. Sabrın senbolüdür.
3. Kâmildi..
4. Doğruydu..
5. Allah'dan korkardı.
6. Cömertti..
7. Misaf ir severdi..
8. İnsanlara, doğuşlarındaki hürriyetlerine götürücü muamele ederdi.
9. Ahiretten ayrı, daha yeryüzündeyken sabrının mükâfatını görmüştür.
Şöyle ki :
Hazreti Allah (C.C.), bir insanın kalbi vicdanı ve aklı zarar görmedikçe, inanç medeniyetinde kalacağını İb-lis'e isbatlamak, dolayısıyle bize ibret vermek için, onu bütün servetinden, evlâtlarından etmişti,. İç ve dışına dertler, illetler, doldurmuştu.. Buna rağmen, Hazreti Eyyüb (A.S.), kalbi, aklı, vicdanı çalıştıkça, Allahında kalmış ve halkı yine Vahdaniyete çağırmaya devam etmiştir.. İbadetini aksatmamıştır.. Bedenî ıztıraplarm çeşidi, ona tesir etmemiş, sabrını Allanma sığınmakta bulmuştur.. Bu işte bir hikmetin varlığını düşünmüşür.. Böylece tblis'i yenmiş, mucizesiyle, insanlara gerekli dersi vermiştir.
Kendisine dert gelmezden önce (3000 koyunu, 1000 devesi, 500 çift öküzü, 500 dişi eşeği, 500 çiftliği, 10 oğul ve kızı, bir ailesi) vardı.
Bunların hepsi yok olmuş, yalnız ailesi kalmıştır. Ayrıca bedeni de insan bedeninden çıkmıştı.. Öylesine illet doluydu.
Kurtulunca, Hazreti Allah (C.C.), hem kendisini hem .ailesini gençleştirdiği gibi kaybettiği servet ve evlâtlarının iki katını vermişti.
Hattâ rivayet olunur ki, üzerine altın çekirgeler yağmış, harmanlarından birisi altın, diğeri gümüş olmuştur. Bedenindeki kurtlar ipekböceği ve balansına dönmüşler ve ayrılmışlardır..
Hazreti Allah (C.C.) o zaman Hazreti Eyyüb (A.S.) a sormuştur : «Daha doymadın mı ey Eyyüb?..» diye. Hazreti Eyyüb (A.S.), utanmış esasen halka dağıttığı bu servet karşısında, «Ey Rabbim, senin rahmetine kim yeter diyebilir!..» cevabını vermiştir. Bu cevap açgözlülüğünden değü, hikmetini düşünmesindendi.. Saygısındandı.. Ümmetini refaha kavuşturma arzusundandı..
HAZRETİ EYYÜB (A.S.) KUR'AN'DA tSMt GEÇEN VE HİKÂYESİ İBRET OLSUN DİYE ANLATILAN PEYGAMBERLERDENDİR